Zoeken
ZOEKEN

Orthodontie

Uw mond is uw uiterlijke visitekaartje. Het is daarom voor veel mensen belangrijk dat de tanden en kiezen in een nette, rechte lijn staan. Wanneer de tanden in een rechte lijn staan is het ook makkelijker om de tanden en kiezen schoon te maken. Dit zorgt er ook weer voor dat het gebit er net uit ziet: rechte én schone tanden. Een beugel kan in sommige gevallen nodig zijn om de tanden en kiezen beter op elkaar aan te laten sluiten. Zo kan een beugel er bijvoorbeeld voor zorgen dat je beter kunt kauwen. Om de tanden en kiezen rechter of beter op elkaar te zetten is een beugel noodzakelijk. 

 

Bij Dooper Tandartsen zijn wij gespecialiseerd in orthodontie. Doorverwijzen naar een orthodontist is daarom vrijwel nooit nodig omdat wij alle technieken in huis hebben. Indien u een wens heeft voor rechtere tanden en kiezen kan de tandarts de behandelmethoden met u bespreken.

1610496

Mouth of boy with braces

Een beugel

Er zijn veel verschillende soorten beugels (uitneembaar, niet uitneembaar) die elk in een andere situatie worden toegepast. Uiteindelijk doen beugels eigenlijk allemaal hetzelfde. Een beugel duwt en trekt aan de tanden en kiezen zodat ze van plaats veranderen. Dit duwen en trekken gaat heel geleidelijk. Hoe lang je een beugel moet dragen en welke soort beugel je moet dragen is helemaal afhankelijk van hoe je tanden en kiezen staan.

De controle

Wanneer de beugel in de mond zit moet u regelmatig terugkomen voor controle Deze controles vinden meestal 1x per maand plaats. Ze duren in het begin wat langer (30 min) maar zullen steeds korter duren (10 min). Tijdens de controle kijkt de tandarts of de beugel moet worden bijgesteld om de tanden en kiezen op de goede plek te laten komen. Bij de controle afspraak geeft de tandarts of assistente ook advies over hoe je je tanden en kiezen moet schoonmaken en wat je wel en niet mag eten. Het is erg belangrijk om de tanden en kiezen goed schoon te houden tijdens het dragen van de beugel. Voedselresten kunnen namelijk makkelijk blijven hangen achter de beugel, waardoor de kans op gaatjes groter is. Ook is het belangrijk om geen taai en hard voedsel te eten zoals toffee’s, drop of een harde appel. Hierdoor kan de beugel namelijk kapot gaan. Tijdens de controle afspraak kan u alles aan de tandarts vragen over (het omgaan met) de beugel. De tandarts zal ook aangeven hoe lang u de beugel ongeveer nog moet dragen.