Zoeken
ZOEKEN

Kronen en bruggen

Wanneer uw tand(en) qua functie, vorm, s en/of kleur niet meer voldoen, kan een kroon of brug een mooie oplossing bieden. We hebben in onze praktijk veel ervaring met kroon- en brugwerk en gebruiken de nieuwste technieken. Uw tandarts kan een behandelplan voor u maken dat aansluit bij de situatie in uw mond en uw persoonlijke wensen.

Omslijpen

De eerste stap van de behandeling is het omslijpen van de tand/kies waar de kroon op zal komen. Om een kroon stevig en stabiel te bevestigen moet de tand/kies namelijk een bepaalde vorm hebben. Voor het omslijpen krijgt u een verdoving. Als uw tand/kies eenmaal de goede vorm heeft maakt de tandarts weer een afdruk of een scan van uw gebit.

Vervaardiging kroon

De tandtechnieker zal uw kroon vervaardigen in een tandtechnisch lab. Het duurt ongeveer een week totdat uw kroon klaar is.

brug1

Bruggen

Een brug is een constructie die wordt toegepast wanneer u één of meerdere tanden mist. Deze constructie bestaat uit 2 pijlers met daartussen een zwevend verbindingsstuk (dummy). Dit verbindingsstuk vervangt uw missende tand(en) en is dus eigenlijk een zwevende kroon. De tanden grenzend aan de plek waar u tand(en) mist vormen de pijlers van de brug. Ze zijn de steunpunten van de gehele constructie. In sommige situaties worden er meer dan 2 pijlers gebruikt om de brug meer stabiliteit te geven. Op de pijlers worden kronen geplaatst. De brugconstructie bestaat dus uit 2 of meer kronen verbonden door een ‘zwevende’ kroon.

De behandeling

De behandeling voor het plaatsen van een brug is hetzelfde als de behandeling voor het plaatsen van een kroon. Echter moeten er voor de brug niet één maar twee of meer tanden/kiezen omslepen worden: de pijlers. De totale behandeling duurt hierdoor gemiddeld langer dan de behandeling voor het plaatsen van een kroon.

De behandeling

Het plaatsen van een kroon is een complexe behandeling omdat er veel eisen aan de kroon verbonden zijn. De kroon moet mooi maar ook functioneel zijn. Ook moet de kroon duurzaam zijn, dat wil zeggen dat de kroon niet snel breekt, scheurt of beschadigd. Voor het plaatsen van een kroon moeten verschillende stappen worden doorlopen. U zult dan ook meerdere afspraken bij de tandarts hebben. In onderstaande alinea’s leest u hoe de behandeling is opgebouwd.

Kronen

Een kroon is een kapje gemaakt van keramisch materiaal dat over uw tand of kies wordt geplaatst. Dit kapje is een permanente voorziening, het is dus niet mogelijk de kroon zelf uit de mond te nemen. De kleur en vorm van de kroon kunnen precies zo gemaakt worden dat de kroon oogt als een natuurlijke tand of kies. De kroon biedt daarom een mooie en duurzame oplossing voor een erg beschadigde tand of kies.

95eed5490dc6df59520f6ae890e73d30_f58

Noodkroon

De tandarts maakt tevens een noodkroon voor u. Een noodkroon is een kroon die tijdelijk wordt geplaatst totdat uw definitieve kroon klaar is. De noodkroon dient als bescherming van de beslepen tand/kies en zorgt ervoor dat u een normale gebitsfunctie behoud (normaal kauwen). Ook dient de noodkroon ervoor dat uw gebit er fraai uitziet doordat er geen beslepen tand zichtbaar is. De noodkroon wordt met een tijdelijk cement vastgezet waardoor hij niet snel losraakt maar wel door de tandarts te verwijderen is.

dentist

Plaatsen van de kroon

Om de kroon te plaatsen verwijdert de tandarts eerst uw noodkroon. Vervolgens wordt de definitieve kroon met een cement vastgezet op uw beslepen tand/kies.