Zoeken
ZOEKEN

Kindertandheelkunde

Het Kindergebit

De melkkiezen en –tanden zijn essentieel voor de ontwikkeling van het kind. Het is mede daarom belangrijk om vanaf jongs af aan 2 maal daags te poetsen en 2 keer per jaar de tandarts te bezoeken. Het advies van het ivoren kruis is om hier al op de leeftijd van 1 jaar mee te beginnen.

 

Op jonge leeftijd 2 maal daags poetsen kan soms best lastig zijn. De tandarts kan u en uw kind leren hoe, en waarmee u samen de tanden en kiezen goed schoon kan maken.

 

Er zijn een aantal zaken waar de tandarts extra alert op is in de mond van een kind. Voorbeelden hiervan zijn aanwezigheid van gaatjes en plak, slijtage (tanderosie), en het wisselen van de tanden. Indien er gaatjes gevonden worden kan de tandarts besluiten de gaatjes te vullen. Daarnaast kijkt de tandarts of er sprake is van tanderosie. Tanderosie is het proces waarbij glazuur wordt aangetast door zuren afkomstig uit drank en voedsel. Tandglazuur groeit helaas niet meer terug, waardoor dit proces kan leiden tot pijn en kwetsbare tanden. Gelukkig kan tanderosie voorkomen worden door aandacht voor voeding en een goede mondverzorging. Desondanks zien we de afgelopen jaren steeds meer kinderen met tanderosie. Door regelmatig naar de tandarts te gaan kan men op tijd ingrijpen wanneer dat nodig is. Ook het wisselen van tanden is een belangrijke eigenschap van het kindergebit. Indien het wisselen van tanden afwijkt van het normale patroon kan de tandarts overwegen om in te grijpen.

 

Schade aan het gebit is meestal niet terug te draaien. Het is daarom belangrijk om van kinds af aan goed voor je gebit te zorgen. Door tweemaal daags poetsen, aandacht voor voeding en controle door de tandarts kan het kind optimaal ontwikkelen. Ook kan het kind al op jonge leeftijd wennen aan de tandarts zodat de kans op angst voor de tandarts kleiner wordt. Ten slotte wordt er een goede basis gelegd voor het volwassen gebit waar het kind nog de rest van zijn/haar leven profijt van heeft.

dentistry-for-children

Een gezonde mond vol tanden en kiezen die levenslang meegaan: dat willen we allemaal. Helaas kunnen we dit doel niet bereiken zonder zelf iets te doen. Door tweemaal daags poetsen, aandacht voor voeding en twee keer per jaar naar de tandarts te gaan kom je een heel eind.

Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Een gebit heb je namelijk van jongs af aan. Kortom: om ons doel te bereiken moet je al op jonge leeftijd beginnen met mondverzorging, het bezoeken van de tandarts, en gezonde voeding.

whatacutie