Zoeken
ZOEKEN

Gebitsprotheses

Een prothese is een voorziening voor mensen die (bijna) geen tanden en kiezen meer hebben. Voor zowel de schoonheid als de functie van het gebit willen mensen graag een oplossing voor ontbrekende tanden en/of kiezen. Er zijn vele verschillende soorten protheses die elk in een andere situatie toepasbaar zijn. Voorbeelden van protheses zijn de volledige prothese, de klik-prothese en de gedeeltelijke plaat- of frameprotheses. Welke prothese bij u past hangt af van de situatie in uw mond. De tandarts kan een behandelplan maken dat aansluit bij uw mond en uw wensen.

De klik-prothese

De klik-prothese lijkt op de volledige prothese, maar heeft het grote voordeel dat hij veel steviger in de mond bevestigd kan worden. Een klik-prothese wordt namelijk vastgeklikt op een aantal implantaten. Dit biedt veel stabiliteit aan de prothese en voorkomt dat uw prothese op ongelegen momenten losraakt. De gebitsfunctie is met een klik-prothese weer bijna zoals u die vroeger had. Een klik-prothese kan in zowel de boven als onderkaak worden gemaakt. Een ander voordeel van het klik-gebit is dat u de prothese zelf los en vast kunt klikken voor bijvoorbeeld reiniging. Ook wordt het slinken van het kaakbot verminderd door de implantaten waar het klik-gebit op steunt.

Close up view on senior dentures

Immediaat prothese

Wanneer er tanden en/of kiezen getrokken moeten worden moeten de wonden in de mond tijd krijgen om te helen. Het is daarom niet mogelijk om direct na het trekken van de tanden en kiezen de definitieve prothese te plaatsen. Uiteraard wilt u in de tussentijd niet zonder tanden en/of kiezen rondlopen. De immediaat prothese is een (nood)prothese die in deze situatie wordt toegepast.

De immediaatprothese wordt direct na het trekken van de tanden/kiezen geplaatst en dient als een wondverband. U zult merken dat de immediaatprothese de wondgenezing bevorderd. Het is aan te raden de eerste dagen na behandeling de immediaatprothese ook ’s nachts te dragen. U zult deze dagen moeten wennen aan de prothese. Indien u erg veel last heeft van de prothese, neem dan contact met ons op. Probeert u in ieder geval niet zelf aan de prothese te sleutelen want dit kan de klachten verergeren. Voor informatie over de nazorg na het trekken van tanden en kiezen kunt u het kopje extracties raadplegen.

Ongeveer 2 maanden na de ingreep (het trekken van de tanden en kiezen en het plaatsen van de prothese) zijn de wonden in de mond genezen. De immediaatprothese kan dan worden gerebased. Het rebasen (passend maken) van de prothese is nodig omdat het kaakbot sterk slinkt na het trekken van tanden/kiezen. In sommige situaties is het nodig om de immediaatprothese meerdere keren te rebasen voor een goede pasvorm. Ongeveer een jaar nadat u begonnen bent met het dragen van de immediaatprothese is de situatie in uw mond stabiel. Er kan dan een definitieve prothese voor u gemaakt worden welke jaren meegaat.

Gelukkig-met-een-kunstgebit

woman-dentist-teeth

De volledige prothese (kunstgebit)

Een volledige prothese (kunstgebit) is een uitneembare voorziening. De volledige prothese is bedoeld voor mensen die geen eigen tanden en kiezen meer hebben. De volledige prothese bestaat uit een kunstgebit voor zowel- de boven als de onderkaak. Voor het vervaardigen van een volledige prothese hoeft er meestal alleen een totale afdruk van uw gebit te worden gemaakt. De tandtechnieker zal vervolgens de volledige prothese vervaardigen.

De gedeeltelijke (partiële) prothese

Er bestaan verschillende soorten gedeeltelijke protheses. De gedeeltelijke prothese wordt toegepast bij mensen die nog een aantal van hun eigen tanden of kiezen hebben. Deze prothesevorm is uitneembaar en kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De gedeeltelijke prothese kent 2 vormen: een frame prothese en een plaatprothese. Een frameprothese bestaat uit een metalen frame dat met haakjes om de tanden en kiezen (of kronen) van de patiënt wordt bevestigd. De prothese zit hierdoor stevig vast in de mond en is tegelijkertijd uitneembaar. Soms worden de tanden en kiezen waar de haakjes omheen gaan iets beslepen. Dit is soms nodig om het frame extra stabiliteit te geven. Naast het frameprothese bestaat er een ander soort gedeeltelijke prothese: de plaatprothese. De plaatprothese heeft als voordeel ten opzichte van de frameprothese dat hij goedkoper is. Echter heeft de plaatsprothese het nadeel dat de prothese in zijn geheel afsteunt op het tandvlees. Het tandvlees moet daardoor drukkrachten veroorzaakt bij het kauwen opvangen.

DSCF1402-Large

Onderhoud gebitsprothese

Het is belangrijk uw gebitsprothese goed schoon te houden. Er zijn veel voordelen gebonden aan het onderhouden van uw prothese: de prothese gaat langer mee, past beter in de mond, en is hygiënischer. Hierdoor is de kans op ontstekingen in de mond kleiner. 

Om uw prothese goed te onderhouden is het aan te raden om de prothese en uw mond na elke maaltijd/snack met water af te spoelen. Nog beter is als u de prothese niet alleen afspoelt maar ook met een borstel schoon schrobt. Om de prothese is goede staat te houden moet u minimaal 1x per dag de prothese poetsen met een niet agressieve prothesereiniger. Na elke reiniging is het belangrijk de prothese onder stromend water af te spoelen.

Indien u een prothese heeft met een zachte voering (binnenkant) moet u een specifiek reinigingsmiddel gebruiken. De tandarts kan u adviseren welk middel u moet gebruiken. 

Naast het reinigen van de prothese is het raadzaam om minimaal 1x per dag het tandvlees te poetsen met een zachte tandenborstel. U kunt hiervoor gebruik maken van normale fluoride tandpasta.