Zoeken
ZOEKEN

Extracties

Soms is het nodig een tand of kies te extraheren (eruit trekken). Sommige mensen vinden het erg spannend om een extractie te ondergaan. Gelukkig is het idee van een extractie enger dan dat het in werkelijkheid is. Een extractie verloopt namelijk pijnloos en snel.

kies-trekken1

Pijn

U kunt na een extractie pijn krijgen in de mond. Dit treed meestal op na 2-4 uur, wanneer de verdoving is uitgewerkt. Om de pijn te bestrijden kunt u paracetamol nemen. Soms treed er ook zwelling op na de behandeling. Hierdoor kan het lastig zijn de mond te openen. Deze zwelling trekt vanzelf weg na 3-4 dagen.

Eten en drinken

Tot 2-4 uur na de behandeling is het aan te raden geen warme dingen te eten of drinken. Binnen deze tijd bent u nog (enigszins) verdoofd waardoor u zich makkelijk kan branden. Wees er tot deze tijd ook alert op zijn dat u niet op uw wang of lip bijt. Vanaf 2-4 uur na de behandeling is de verdoving uitgewerkt. U kunt vanaf dat moment alles eten en drinken wat u wilt. Indien u uw mond maar beperkt kunt openen is het fijn om zacht en lauw voedsel te eten.

Dentist-With-Girl

Nazorg

Na de behandeling heeft u een wondje in de mond. Het is daarom belangrijk om 2 dagen niet op dit wondje te poetsen, zodat het de kans krijgt te genezen. U kunt verder gewoon uw tanden poetsen met de tandpasta die u dagelijks gebruikt. Ook tandenstokers/ragers en flossen is geen probleem. Het is belangrijk om niet te spoelen of spugen na de extractie. Dit kan ervoor zorgen dat het stolsel uit de wond wordt ‘gezogen’.

De behandeling

Om een tand of kies te extraheren wordt er allereerst een verdoving gegeven. Deze verdoving is na 2-4 uur uitgewerkt. Door de verdoving zal u geen pijn voelen tijdens het trekken van de tand/kies. Om de tand in beweging te krijgen zal de tandarts met een tang duwen en trekken aan de tand. U kunt daardoor wat druk voelen tijdens de behandeling.

Na de behandeling

Als de tand/kies eenmaal getrokken is kan de tandarts besluiten het wondje te hechten. De hechting is meestal oplosbaar dus deze hoeft niet meer verwijderd te worden. In de meeste gevallen is een hechting echter niet nodig. Na de behandeling moet u gedurende een half uur dichtbijten op een gaasje. Dit gaasje krijgt u na de behandeling van de tandarts mee. Het dichtbijten op het gaasje zorgt ervoor dat de wond sneller heelt. Er wordt namelijk een bloedpropje (stolsel) gevormd in de wond.

toothache

Ontsteking

In 2 tot 5% van de extracties kan de wond gaan ontsteken. Een ontsteking kenmerkt zich door koorts en een vieze smaak in de mond. De ontsteking kan na 3-4 dagen ontstaan wanneer het bloedstolsel niet goed is gevormd of uit de wond weg is geschoten. Als de wond ontstoken raakt kunt u het beste uw tandarts raadplegen. Deze zal de wond voor u uitspoelen.

Nabloeding

In sommige gevallen kan er na de extractie een nabloeding optreden. We spreken van een nabloeding indien de wond 4-5 uur na de extractie nog steeds flink bloed. Een nabloeding kan bijvoorbeeld optreden indien u bloedverdunners slikt. Overigens is de tandarts altijd van te voren op de hoogte van uw medicijngebruik en wordt de behandeling hier (indien nodig) op aangepast. Indien u een nabloeding heeft kunt u een half uur op een schoon gaatje of watje dichtbijten. Als de nabloeding daarmee niet verholpen is kunt u contact opnemen met de tandarts. Deze zal de wond (opnieuw) voor u hechten.