Zoeken
ZOEKEN

Bleken

Tanden en kiezen kunnen qua kleur sterk verschillen tussen verschillende mensen. De een heeft nou eenmaal wittere tanden dan iemand anders, die misschien een meer grijze of bruine kleur tanden heeft. Ook binnen iemands mond kan de kleur van bepaalde tanden/kiezen afwijken van de rest van het gebit. Tegenwoordig zien we dat er steeds meer mensen wittere tanden willen. Waarom tanden en kiezen kunnen verkleuren en wat u hieraan kunt doen, leest u hieronder.

slider_img_052

Thuis bleken

Onderzoek wijst uit dat thuis bleken onder begeleiding van een tandarts/mondhygiënist vergeleken met andere bleekmethoden, het meest effectief en duurzaam is. Thuis bleken doet u met behulp van een bleeklepel. Een bleeklepel is een mal waarmee u de bleek-gel op de tanden aanbrengt. Om deze lepel te vervaardigen maakt de tandarts of mondhygiënist een afdruk van uw gebit. De tandtechnicus gebruikt deze afdruk voor het vervaardigen van een bleeklepel die precies over uw gebit past, maar ook ruimte vrijlaat voor de bleek- gel. Deze ruimte is belangrijk om irritatie van het tandvlees te voorkomen. De bleek-gel bevat 3 tot maximaal 6% waterstofperoxide. Waterstofperoxide is het werkzame bestandsdeel van de bleek-gel.

 

Indien u thuis gaat bleken, zal de tandarts u van te voren precies uitleggen hoe het bleken in zijn werk gaat. Er wordt uitgelegd hoe u de gel moet aanbrengen in de lepel en wanneer u de bleeklepel moet dragen (dit is meestal ’s nachts). Na de instructie krijgt u de bleeklepel en enkele spuitjes bleek-gel mee naar huis. De tandarts zal ook aangeven gedurende hoe lang u moet bleken om het gewenste resultaat te bereiken.

Oorzaken van verkleuring

De kleur van uw tanden en kiezen is deels genetisch bepaald en wordt deels beïnvloed door uw voeding/leefstijl. De kleurstoffen die we via voeding binnenkrijgen kunnen het tandglazuur intrekken en veroorzaken daardoor verkleuring van de tand/kies. Dranken als koffie, thee en rode wijn bevatten veel kleurstof en kunnen de tanden en kiezen daardoor sneller doen verkleuren dan voedingsmiddelen die minder kleurstoffen bevatten. Ook kan roken voor verkleuringen van het gebit zorgen. Naast voeding en leefstijl (eetpatroon, roken) kan een tand of kies verkleuren omdat hij simpelweg dood is. Een tand of kies kan dood gaan als gevolg van bijvoorbeeld een trauma of in sommige gevallen een zenuwbehandeling. In deze twee situaties wordt de tand/kies vaak van binnenuit gebleekt. Indien dit nodig is zal de tandarts dit uitvoerig met u bespreken. Ten slotte heeft ook een slechte mondhygiëne een negatieve invloed op de kleur van uw tanden en kiezen. Aanslag en tandsteen zijn gevolgen van een slechte mondhygiëne en zijn vaak donkerder van kleur dan het tandglazuur. Wanneer de verkleuring wordt veroorzaakt door tandsteen en aanslag is bleken niet de juiste behandelmethode, omdat de verkleuring zich niet in het glazuur bevindt. De tandarts zal u in dit geval doorverwijzen naar een mondhygiënist of preventie assistent. Deze zullen een professionele gebitsreiniging bij u uitvoeren, waarbij tandsteen en aanslag als het ware weg worden ‘geschraapt’.

Er zijn tal van bleekmethoden die elk op een verschillende manier werken. Uw tandarts kan u adviseren welke bleekmethode het beste aansluit bij uw gebit en uw wensen. Het is belangrijk dat het bleken van tanden en kiezen door een professional wordt uitgevoerd zodat het geheel veilig gebeurd. Een gevaar is bijvoorbeeld dat uw tanden en kiezen aangetast worden of dat er een overgevoeligheidsreactie optreedt. Dit kan gebeuren bij een te agressieve bleekmethode. Tanden en kiezen die zijn aangetast kunnen gevoelig en kwetsbaar worden en kunnen in de toekomst eerder verkleuren.

Waar moet u op letten tijdens het bleken?

Tijdens het bleken is het glazuur iets poreuzer dit hersteld zich weer in de week na de bleek behandeling. Door poreuze glazuur moet u erg oppassen met wat u eet en drinkt tijdens de behandeling. In theorie kan alles waar een kleurstof inzit een negatieve invloed hebben op de bleek behandeling. Gebruik zeker geen: koffie, thee, rode wijn. J’ Orange, thee en roken is ook sterk af te raden.